Kerstbierfestival (Essen)

BierBeleven_DSCF1172

Elk jaar vlak voor de kerstvakantie vindt er in de Heuvelhal te Essen het Kerstbierfestival plaats. Het festival wordt jaarlijks georganiseerd door O.B.E.R. (Objectieve Bierproevers Essense Regio). De sporthal wordt dan omgetoverd tot een heus bierparadijs met lange degustatietafels waar je op je gemak met vrienden uitgebreid kan proeven en hoge ronde bartafeltjes om gezellig bij te praten. Aan de kant staat een een zeer lange toog waarachter een zeer ruime assortiment van +/- 150 kerstbieren op fles staan te pronken op houten legplanken, netjes genummerd. Vooraan zijn er een aantal tapkranen waar je +/- 23 kerstbieren van het vat kan krijgen. Er staat ook een spoeltafel (zelfbediening) om je voor te bereiden op het volgende biertje en een kleine bierkeuken waar je kleine met bier bereidde snacks kan verkrijgen (zoals biersoep, stoofvlees met bier of een assortimentje trappistenkazen, etc…) Achteraan is er een biershop waar je niet alleen souvenirs (mutsen, festival T-shirts, etc…) maar ook de meeste festivalbieren op fles kan kopen om mee naar huis te nemen of om ter plaatse met vrienden te degusteren. Daarnaast kan je verder nog wat snuisteren tussen zowel oude als nieuwe bierboeken van bierboekenwinkel De Bierboom. Ondanks het ruime aanbod, heerst er toch altijd een gezellige gemoedelijke, haast huiselijke sfeer op het festival. Je voelt je er als bierliefhebber onmiddellijk thuis. Het festival wordt elk jaar groter en bekender, ook veel buitenlandse bierliefhebbers vinden stilaan hun weg naar het festival. Maar ondanks dit internationale karakter, blijft het festival gezellig en overzichtelijk. Wij hopen dat dit voor vele jaren zo mag blijven. Elk jaar zijn er ook telkens nieuwe verrassingen te vinden : exclusieve brouwsels (sommigen speciaal gebrouwen voor het festival), speciale kerstbieren van het vat en enkele unieke op houten vaten gerijpte bieren. Je geraakt dus niet snel uitgekeken op dit prachtige bierevenement. Voor ons een jaarlijkse topper.

BierBeleven_DSCF1150

Praktische info & enkele BierBeleven-tips

BierBeleven_DSCF1149De inkom is gratis, om de bieren te proeven moet je een waarborg van 3 euro betalen voor een proefglaasje (uiteraard hoef je het proefglaasje niet terug te brengen en kan je het gerust als souvenir mee naar huis nemen). De bieren zelf koop je met een bonnetje (1,5 per bon). De meeste bieren zijn 1 bonnetje, maar er zijn ook exclusiviteiten van 2, 3 tot zelfs 4 bonnen per glas. Dit komt omdat deze bieren via een kostelijk brouwproces tot stand zijn gekomen en dus een duurdere aankoop zijn voor het festival. Laat je echter niet afschrikken van deze ietwat hogere prijs, sommige van deze duurdere bieren zijn zeker de moeite. Je gaat tenslotte naar het festival om nieuwe bieren te ontdekken, en exclusieve speciaalbieren mogen daarbij zeker niet ontbreken. (één van onze favoriete bieren Bush Prestige is zo’n exclusief biertje van 2 bonnen, en hoewel dit niet echt een kerstbier is, want eigenlijk gans het jaar te verkrijgen, staat het toch dikwijls op onze nummer 1 van het festivallijstje). Een boekje met zeer uitgebreide beschrijvingen van het ganse aanbod kerstbieren kan je ter plaatse kopen voor 2 euro. Per groep is minstens 1 boekje wel aan te raden, anders weet je niet waar te beginnen met je kerstdegustatie. Je kan de ganse lijst ook vooraf bekijken op de festival website http://www.kerstbierfestival.be/lijst.htm (welliswaar zonder de uitvoerige beschrijvingen die je wel in het boekje kan terugvinden). Weet je zelfs met het boekje niet waar te beginnen ? Misschien is het dan niet verkeerd te vertrouwen op de mening van vele andere festivalbezoekers. Elk jaar wordt er op het festival een publieksprijs “lekkerste kerstbier” uitgekozen dmv een referendum waarop iedereen zijn top 5 kan invullen. De winnaars van vorig jaar (en alle vorige edities) kan je terugvinden op http://www.kerstbierfestival.be/beste-kerstbier.htm Vele van deze bieren zitten niet voor niets in de top 10, hoewel je persoonlijke smaak en goesting uiteraard sterk kan verschillen van die van de algemene mening van vele andere bierliefhebbers, kun je toch moeilijk een verkeerde keuze maken met deze top 10. Andersom kan je als leek toch gemakkelijk een verkeerde keuze maken als je zomaar iets kiest. In het assortiment kerstbieren zitten ook wat buitenbeentjes en extreme bieren die soms verrassend lekker kunnen zijn, maar soms ook verrassend kunnen tegenvallen, zeker als je je vooraf niet goed geinformeerd had over het karakter van dat bier.

BierBeleven_DSCF1151

Ondanks je het festival uiteraard gaat bezoeken om gezellig te proeven en niet om je te bezatten is het openbaar vervoer de beste keuze om het festival te bereiken (tenzij je een bob in je gezelschap hebt). Je gaat tenslotte niet bepaald lichte bieren degusteren. Vanuit het treinstation Essen heeft het kerstbierenfestival speciale taxi-service (1 euro) voorzien die nauw aansluiten bij de vertrek -en aankomsttijden van de treinen. Maar je kan vanuit het station ook gemakkelijk op +/- 25 min. naar het festival wandelen. (de Stationstraat helemaal ten einde lopen en dan op het einde rechts de Nieuwstraat in tot aan het gemeentehuis waar zich naast het politiekantoor de Heuvelhal bevindt. Moet je van ver komen en blijf je liever ter plaatse op hotel ? Op de festival website http://www.kerstbierfestival.be/hotels.htm kan je terecht voor goede overnachting-tips.

BierBeleven_DSCF1159

Het festival opent zijn deuren zaterdags om 14u, je kan er dan blijven proeven tot 24u. Zondag is het festival open van 12u tot 20u. Wie graag de exclusieve brouwsels van het vat komt proeven raden wij aan zeker op zaterdag het festival te bezoeken. Onze ervaring leert dat de veel gegeerde bieren (zoals bv. de Stille Nacht van het vat, meermaals uitgeroepen tot lekkerste kerstbier) dikwijls al uitverkocht zijn tegen zondag. Ook als je met vrienden (zelfs met een klein gezelschap) graag op je gemak aan een lange tafel wilt zitten, raden wij aan niet te laat op de dag te komen. Gezien het ruime aanbod en de grote belangstelling (ook vanuit het buitenland) is het niet verwonderlijk dat de tafels zeer snel bezet zijn. (het festival overweegt ondertussen wel om bij de volgende editie eventueel een hal bij te huren)

nuttige links

http://www.kerstbierfestival.be/

http://www.ober.be/

http://www.zythos.be/

http://www.pint.nl/

http://www.camra.org.uk/

http://www.bierboom.nl/

Een Reactie op “Kerstbierfestival (Essen)

  1. Ik was er dit jaar voor de tweede keer bij en het is voor mij nu al een jaarlijkse traditie geworden!

    Echt een dagje met vrienden proeven van de gezelligheid en natuurlijk ook proeven van de lekkerste Kerstbieren.

    Van een ‘zatte bende’ is hier op dit bierfestival echt geen sprake, dus echt een aanrader voor iedereen !

    Met vriendelijke biergroeten,
    Dirk V.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s